Nu kan du gå det klassiska naturvetenskapsprogrammet med särskild profil mot rymdvetenskap – ett samarbete mellan Spira Teoretiska Gymnasium och Stiftelsen Fuglesang Space Center!

Oavsett vilken inriktning du väljer kommer du att laborera, göra exkursioner och studiebesök till intressanta och lärorika platser både i och utanför Sverige. Du undervisas av engagerade och professionella lärare som använder skolans resurser för att ge dig den bästa utbildningen, och därmed de bästa förutsättningarna för dina framtida studieval.

Om utbildningen

Rymdprofil

Profilen rymdvetenskap ger dig en bred naturvetenskaplig utbildning som öppnar många dörrar inför högre studier och arbetsliv. Bland annat får du vetenskaplig, teknisk och praktisk kunskap inom spännande ämnen såsom; rymdfarkostdesign, rymdpartikelfysik, klimatmodeller, meterologi, telekommunikation och instrumentdesign, till psykologi, biologi, matematik, rymdjordbruk, kemi och naturligtvis, bemannade rymdfärder till Månen och vidare till Mars. Det handlar om människans livsbetingelser.

Rymdvetenskapsprofilen bygger på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap, där du kommer att laborera, göra exkursioner och studiebesök till intressanta och lärorika platser. Du undervisas av engagerade och professionella lärare som använder skolans resurser för att ge dig den bästa utbildningen, och därmed de bästa förutsättningarna för dina framtida studieval.

Starka utbyten

En del av samarbetet är att skapa starka utbyten mellan utbildningen och andra institutioner som till exempel Kungliga tekniska högskolan (KTH), Stockholms universitet, Esrange, Tekniska Museet, European Space Agency (ESA) och rymdindustrin i Sverige och internationellt.

Naturvetenskapsprogrammet med profil Rymdvetenskap är ett samarbete mellan Spira Teoretiska Gymnasium Stockholm och Stiftelsen Fuglesang Space Center.

ESERO Sverige

Är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. ESERO Sverige drivs av KTH i samarbete med Wisdome-projektets fem Science centra: Tekniska museet, Curiosum, Visualiseringscentrum C, Universeum och Malmö museer – och samarbetar med flera rymd- och utbildningsaktörer

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1b
100
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1c
100
Matematik 2c
100
Matematik 3c
100
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1b
100
Svenska 1
100
Svenska 2
100
Svenska 3
100

Programgemensamma ämnen

Biologi 1
100
Fysik 1a
150
Kemi 1
100
Moderna språk
100

Inriktning: Naturvetenskap

Biologi 2
100
Fysik 2
100
Matematik 4
100
Kemi 2
100

Programfördjupning: Naturvetenskap

Bioteknik
100
Special – rymd
100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100