Spira Teoretiska Gymnasium i samverkan med Lunds friskolor för elevernas fria val!

Latest Articles

/ oktober 30, 2023

Spira Teoretiska Gymnasium i samverkan med Lunds friskolor för elevernas fria val! – Gymnasiemässa i Lund den 8 november!

Efter två år utan gemensam gymnasiemässa tar nu Lunds friskolor initiativet till en gemensam mötesplats inför elevernas gymnasieval. Den 8 november bjuder 12 av stadens friskolor in till gemensam gymnasiemässa.

ETT FRITT OCH INFORMERAT GYMNASIEVAL

Gymnasiemässan, som tidigare arrangerats av Lunds kommun, har varit ett sätt att ge samtliga gymnasiesökande elever möjlighet att kunna göra ett fritt och informerat val till gymnasieskolan utifrån hela det utbud som har funnits tillgängligt – både fristående- och kommunla skolor Gymansiemässor återfinns idag de flesta större kommuner och kommunförbund runt om i Sverige och underlättar för de gymnasiesökande som där kan träffa flera skolor samtidigt.

År 2020 valde Lunds kommun att ställa in gymnasiemässan med hänvisning till pandemin. Dock återupptogs den aldrig och byttes under 2022 ut mot den kommunala gymnasiefestivalen där endast kommunens skolor får visa upp verksamhet. Något som skiljer Lunds kommun från merparten av Sveriges kommuner – och som begränsar den gymnasiesökandes möjlighet att upptäcka flera alternativ inför gymnasievalet.

GYMNASIEMÄSSA I FRISTÅENDE REGI

Det är med denna bakgrund som Eva-Lena Brafield, rektor på Spira Teoretiska Gymnasium, tillsammans med Lunds friskolenätverk tog initiativet att återuppta gymnasiemässan i fristående regi med förhoppning om samarbete med kommunen i framtiden.

”Tillsammans vill vi skapa ett alternativ där den gymnasiesökande får en kanal för att upptäcka alla skolalternativ och vi hoppas att även kommunen framledes kan tänka sig att medverka för de gymnasiesökandes bästa”, säger Eva-Lena Brafield – rektor på Spira Teoretiska Gymnasium Lund.

Totalt är det 12 skolor som medverkar på mässan som arrangeras i Quennerstedtska villan, en utav två fastigheter på Spira Teoretiska Gymnasium. Till nästa år hålls mässan på någon av de andra fristående gymnasieskolorna.

”Det är fantastiskt roligt att så många skolor sluter upp bakom mässan och ser behovet av en plattform för gymnasiesökande att utforska sina gymnasiealternativ där alla skolor är välkomma”, säger Eva-Lena Brafield vidare.

___________

GYMNASIEMÄSSAN DEN 8 NOVEMBER

12 fristående skolor medverkar på mässan som hålls i Quennerstedtska villan, Karl XII gatan 1 i Lund, mellan klockan 16:00 – 20:00.

Läs mer om mässan på: spiragy.se/lund/oppet-hus/gymnasiemassa-lund/

Medverkande skolor

 • Spira Teoretiska Gymnasium
 • Realgymnasiet
 • Consensum
 • Drottning Blankas Gymnasium
 • Lunds Fordonstekniska Gymnasium
 • Teknikgymnasiet Lund
 • Flyinge hästsportgymnasium
 • Sveriges Ridgymnasium
 • LBS Kreativa Gymnasiet
 • NTI gymnasiet
 • Tora Vega Gymnasiet
 • Lars Erik Larsson-gymnasiet

________

Kontakt

Eva-Lena Brafield
Rektor, Spira Teoretiska Gymnasium Lund
Telefon: 0700 – 38 56 20
E-post: eva-lena.brafield@spiragy.se

Katarina Stridsberg
Kommunikationschef, Utbildia AB
Telefon: 0735 – 28 27 30
E-post: katarina.stridsberg@utbildia.se